Latest News
Everything thats going on at Enfold is collected here
Hey there! We are Enfold and we make really beautiful and amazing stuff.
This can be used to describe what you do, how you do it, & who you do it for.
La Dula publica un estudi que posa en valor les experiències de malestars de les persones joves del Vallès Oriental
L’estudi, amb 1000 participants, posa de relleu que la posició i condicions socials tenen un impacte directe en el malestar de les persones joves.
La Dula, el programa Ocell de Foc al Vallès Oriental, ha elaborat un l’estudi “Experiències, relats i sentits en relació a la salut mental dels joves del Vallès Oriental” on hi han participat 1000 persones joves (832 a l’enquesta virtual i 170 en tallers presencials) d’entre 16 i 30 anys de la comarca.
Els resultats destaquen que les causes principals del malestar són la precarietat laboral, la pressió acadèmica i les desigualtats estructurals, amb diferències significatives segons el gènere, la classe social i l’origen racial. Algunes dades que aporta l’informe són: el 66,6% pateix estrès diari, un 39,7% experimenta ansietat i un 34,3% pateix insomni.
Les persones de col·lectius vulnerabilitzats, com les dones, les persones trans, les racialitzades i les que viuen en situació de pobresa, mostren indicadors de salut mental especialment deteriorats. Per exemple, el 80% de les dones i el 76% de les persones racialitzades experimenten estrès intens, mentre que el 60% de les persones trans perceben el seu estat de salut com a inestable o dolent. A més, els joves que han viscut violència masclista intrafamiliar o desnonaments presenten índexs especialment alts de desil·lusió pel futur i autolesions, amb un 45% i 60% respectivament.
Un altre aspecte rellevant de l’informe és la psiquiatrització excessiva de les respostes al patiment, especialment en persones que han viscut violències. El 74% de les persones que han patit abusos sexuals infantils i el 60% de les que han estat desnonades han rebut diagnòstics psiquiàtrics. Aquest fenomen qüestiona la patologització sistemàtica i la medicalització del malestar juvenil.
L’informe també destaca les estratègies de benestar que els joves utilitzen per combatre el malestar, on el suport social, l’esport i les expressions artístiques juguen un paper clau. Malgrat que el 46,8% ha passat per processos terapèutics, només el 24,9% considera útil la teràpia, evidenciant una sensació de pressió normalitzadora en molts espais de tractament.
L’estudi, elaborat per Abilis com a part de l’equip tècnic de La Dula, vol ser una eina per a generar espais de reflexió que aportin pràctiques transformadores en relació a l’abordatge del malestar en les persones joves.
Per a més informació, consulteu l’informe complet a Experiències, relats i sentits dels joves en relació a la salut mental dels joves del Vallès Oriental.