Latest News
Everything thats going on at Enfold is collected here
Hey there! We are Enfold and we make really beautiful and amazing stuff.
This can be used to describe what you do, how you do it, & who you do it for.
La Dula publica un estudi que posa en valor les experiències de malestars de les persones joves del Vallès Oriental
L’estudi, amb 1000 participants, posa de relleu que la posició i condicions socials tenen un impacte directe en el malestar de les persones joves.
La Dula, el programa Ocell de Foc al Vallès Oriental, ha elaborat un l’estudi “Experiències, relats i sentits en relació a la salut mental dels joves del Vallès Oriental” on hi han participat 1000 persones joves (832 a l’enquesta virtual i 170 en tallers presencials) d’entre 16 i 30 anys de la comarca.
Els resultats destaquen que les causes principals del malestar són la precarietat laboral, la pressió acadèmica i les desigualtats estructurals, amb diferències significatives segons el gènere, la classe social i l’origen racial. Algunes dades que aporta l’informe són: el 66,6% pateix estrès diari, un 39,7% experimenta ansietat i un 34,3% pateix insomni.
Les persones de col·lectius vulnerabilitzats, com les dones, les persones trans, les racialitzades i les que viuen en situació de pobresa, mostren indicadors de salut mental especialment deteriorats. Per exemple, el 80% de les dones i el 76% de les persones racialitzades experimenten estrès intens, mentre que el 60% de les persones trans perceben el seu estat de salut com a inestable o dolent. A més, els joves que han viscut violència masclista intrafamiliar o desnonaments presenten índexs especialment alts de desil·lusió pel futur i autolesions, amb un 45% i 60% respectivament.
Un altre aspecte rellevant de l’informe és la psiquiatrització excessiva de les respostes al patiment, especialment en persones que han viscut violències. El 74% de les persones que han patit abusos sexuals infantils i el 60% de les que han estat desnonades han rebut diagnòstics psiquiàtrics. Aquest fenomen qüestiona la patologització sistemàtica i la medicalització del malestar juvenil.
L’informe també destaca les estratègies de benestar que els joves utilitzen per combatre el malestar, on el suport social, l’esport i les expressions artístiques juguen un paper clau. Malgrat que el 46,8% ha passat per processos terapèutics, només el 24,9% considera útil la teràpia, evidenciant una sensació de pressió normalitzadora en molts espais de tractament.
L’estudi, elaborat per Abilis com a part de l’equip tècnic de La Dula, vol ser una eina per a generar espais de reflexió que aportin pràctiques transformadores en relació a l’abordatge del malestar en les persones joves.
Per a més informació, consulteu l’informe complet a Experiències, relats i sentits dels joves en relació a la salut mental dels joves del Vallès Oriental.
Presentació de l’estudi “Experiències, relats i sentits en relació a la salut mental del jovent del Vallès Oriental”
La Dula, el programa Ocell de Foc al Vallès Oriental, ha estat elaborant un estudi amb la participació de més de 1000 persones que recull i posa en valor les experiències de malestar de les persones joves, d’entre 16 i 30 anys, de la comarca.
L’estudi porta per nom “Experiències, relats i sentits en relació a la salut mental del jovent del Vallès Oriental” i s’ha desenvolupat amb dues accions principals al llarg dels dos anys d’implantació del programa. D’una banda, amb una enquesta virtual on han participat 832 persones i, d’altra banda, amb diversos tallers presencials en diversos municipis de la comarca, on hi han participat 170 persones.
L’estudi ha estat elaborats per Abilis, entitat que forma part de l’equip tècnic de La Dula, i els resultats publicaran en un informe que tindrà diverses accions de difusió.
Presentació públic i campanya a xarxes virtuals
El proper 16 d’octubre a les 11.30h a “Arsènic, espai de creació” de Granollers a Roca Umbert, es durà a terme la presentació pública de l’informe. Aquest acte va dirigit a persones i professionals que es relacionen amb les joves i l’objectiu és que l’informe pugui ser una eina útil per a comprendre millor la realitat juvenil de la comarca. Després d’aquesta primera acció, es farà una campanya per xarxes virtuals on es difondran els principals resultats i l’informe es penjarà en la seva totalitat i amb accés lliure a la pàgina web de La Dula, a més d’imprimir-ne diverses còpies i repartir-les per equipaments de referència per a les persones joves.
A més d’aquesta acció, La Dula seguirà presentan diversos dels resultats que ha generat en els seus dos primers anys d’implementació. En els propers mesos es farà públic un disc amb 10 cançons creades per diversos joves de la comarca o un seguit de continguts radiofònics que serviran com a altaveu de la realitat juvenil. Així mateix, es continua amb la tasca d’acompanyament de 8 iniciatives juvenils que estan iniciant o reforçant la seva activitat en àmbits com les arts escèniques, la ràdio, el cinema i la sensibilització en salut mental, entre d’altres.
Una jornada per pensar els malestars des de l’activisme polític
La Dula, programa Ocell de Foc al Vallès Oriental, organitza la “Jornada de Pensament Crític: els moviments socials i polítics davant del malestar” el proper divendres 11 d’octubre a l’Ateneu Popular La Malgirbada de Granollers.
Una de les funcions de La Dula és generar espais de construcció de coneixement al voltant del malestar per tal de lluitar contra l’estigma i potenciar els abordatges col·lectius. Per això, després de la jornada “Patiment psíquic i suport mutu” que es va celebrar l’any passat, enguany La Dula vol obrir un espai de trobada i reflexió col·lectiva que convoqui i interpel·li a organitzacions i col·lectius dels moviments socials i polítics del Vallès Oriental.
La jornada servirà per a presentar el llibre ‘Món de bojos: Les polítiques de la salut mental’ de Micha Frazer-Carroll i publicat a Tigre de Paper i després s’obrirà un espai de diàleg per tal d’explorar com es dona o pot donar la politització dels malestars i com s’incorpora com un àmbit de lluita per part dels dels moviments socials i polítics.
La jornada serà guiada per a Clara Castaño, membre d’Abilis i de l’equip tècnic de La Dula, experta en els abordatges crítics i col·lectius del patiment social.
L’acompanyament emocional individual també mostra els malestars col·lectius
Des del servei d’assessorament i mentoria de La Dula, hem acompanyat individualment a aquelles joves interessades en treballar la vessant emocional i mental per alleugerir el camí laboral i/o formatiu.
Durant el primer any del projecte vam acompanyar a 11 persones i durant la meitat d’aquest segon any han començat el seu procés 24 persones noves. El primer any vam teixir xarxa i aliances amb serveis d’ocupació laboral, equipaments juvenils, professionals de centres d’educació post-obligatòria, Referents de Benestar Emocional Comunitaris dels Centres d’Atenció Primària així com entitats i serveis sociocomunitaris. D’aquesta manera, poc a poc s’ha vist un augment de la demanda del nostre servei durant el 2024 i hem tingut habilitada una llista d’espera.
Els malestars detectats han estat lleus i moderats relacionats especialment amb situacions familiars complexes, baix nivell socioecomòmic o persones en situació irregular. Per altra banda, també hem atès joves amb situacions més complexes que han requerit derivació a serveis especialitzats en salut mental i/o Centres d’Atenció Primària.
Cadascuna de les persones ha pogut ser atesa individualment durant 14 sessions per una professional psicòloga general sanitària de la Cooperativa Espai Nacre SCCL.
Breus reflexions sobre l’acompanyament emocional
Sense salut mental les oportunitats per la inserció laboral o retorn al sistema educatiu es redueixen significativament. Aquesta és la premisa amb la que hem treballat per pal·liar la discriminació que existeix en diversos col·lectius vulnerables i clarament vulnerats.
Després de més d’un any i mig oferint aquestes sessions d’acompanyament, hem observat una gran demanda de persones racialitzades així com persones supervivents de situacions d’abús i trauma en contextos familiars, laborals o de parella.
Hem detectat també una centralització de serveis a nivell comarcal que dificulten el desfer-se’n de la solitud no volguda tan present en els joves d’avui en dia. Des del servei entenem la salut mental com a comunitària i la prescripció social cap a actius del territori ha estat una de les peces clau en la nostra intervenció per tal d’enfortir socialment les xarxes i promoure espais de suport mutu.
Per últim, hem evidenciat una vegada més la manca de recursos públics destinats a la salut mental i a la vegada el gran potencial del model comunitari respecte el benestar emocional personal i de la societat.
La facilitació d’espais de trobada i suport mutu per articular els malestars
Però malgrat les diferències particulars de cada grup, hi ha elements comuns: l’impacte de les xarxes socials en l’autoconcepte i la configuració dels imaginaris entorn a l’èxit i el fracàs, la ruptura intergeneracional, les experiències d’estrés i saturació constants, la incertesa pel futur, l’individualisme. Les metodologies emprades també varien d’un grup a l’altre, i van des del diàleg i la reflexió a la creació plàstica col·laborativa o el teatre social.
Alhora, els grups també han estat l’espai idoni per elaborar la part qualitativa de la recerca que, des de la Dula, tenim entre mans i que publicarem en uns mesos: “Experiències, relats i sentits en relació a la salut mental dels joves del Vallès Oriental“.
La Crida de projectes juvenils de La Dula selecciona sis propostes
El suport i l’impuls de projectes d’emprenedoria juvenil col·lectiva amb impacte comunitari és una de les línies d’actuació de La Dula, programa Ocell de Foc. En el segon any d’execució del programa al Vallès Oriental, el servei Niu va convocar la “Crida de Projectes Juvenils”. En total es van rebre 15 propostes d’arreu de la comarca, totes elles en línia amb els criteris de la convocatòria. Després d’entrevistar els grups impulsors dels deu projectes pre-seleccionats, l’equip de La Dula ha seleccionat sis propostes que destaquen pel seu potencial innovador, d’impacte social, de gènere i ambiental positiu, així com les seves dinàmiques i estratègies de bon govern.
Els projectes seleccionats en la Crida de projectes juvenils 2024 Enganxats, Un camino para cocinarse, Fira MercArt, Companyia La Visionària, Projecte d’alumnes i exalumnes d’Arsènic, Festival de Cinema i Audiovisual per a Adolescents i Joves del Vallès Oriental. En les últimes setmanes, s’han iniciat els assessoraments per acompanyar cada proposta fins a la seva posada en marxa i/o constitució com a associació o cooperativa. Aquest acompanyament inclou 104 hores d’atenció directa i treball intern de l’equip tècnic del Niu, així com una dotació de 1000 euros per a cada iniciativa. Aquests sis projectes triats s’uneixen als altres cinc que La Dula ha estat acompanyant des de l’any passat: PerspectivESS amb l’alumnat de l’INS Bellera, el pòdcast “Facts and chill” sobre salut mental, la companyia de teatre Setè Deliri, la cooperativa Erol Urbà i una iniciativa per a la creació de grups de suport mutu a la comarca.
Breus reflexions sobre la Crida
Després de més d’un any treballant per impulsar l’emprenedoria col·lectiva al Vallès Oriental, hem observat que els joves mostren una clara voluntat de participar en iniciatives que els proporcionin un sentit de realització personal i professional.
La majoria dels projectes presentats a la Crida estan impulsats per una motivació social i solidària, prioritzant la creació de valor per a la comunitat sobre la consecució d’èxit empresarial en el sentit més tradicional. Els joves busquen formes de donar sentit a les seves vides, expressar les seves inquietuds i talents i connectar-se amb altres persones que comparteixen els seus valors i interessos. A través de projectes col·lectius, tenen l’oportunitat de generar idees, col·laborar amb altres i contribuir al bé comú.
A més, en alguns casos, la necessitat d’autosostenir-se també és un factor important que impulsa als joves a buscar iniciatives d’autoocupació. Aquesta situació és especialment comuna en àmbits com el sector artístic, on la manca d’oferta de feina pot motivar-los a crear les seves pròpies oportunitats. Per això, no creiem que sigui casualitat que la majoria de projectes hagin sigut presentats per professionals de la dansa, teatre, cinema i altres àmbits culturals i artístics que busquen establir-se de manera independent.
En conclusió, hem observat que hi ha joves que busquen iniciatives que els permetin adquirir una autonomia progressiva i sentir-se responsables del seu propi desenvolupament personal i professional. El model de l’emprenedoria col·lectiva en el marc de l’Economia Social i Solidària ofereix un espai obert i inspirador on poden treballar, aprendre, intercanviar idees, debatre, millorar i crear de manera efectiva i satisfactòria. Això no només beneficia els individus involucrats, sinó també la comunitat en general, afavorint un creixement econòmic sostenible i inclusiu al Vallès Oriental i a Catalunya.