La Dula publica un estudi que posa en valor les experiències de malestars de les persones joves del Vallès Oriental

L’estudi, amb 1000 participants, posa de relleu que la posició i condicions socials tenen un impacte directe en el malestar de les persones joves.

La Dula, el programa Ocell de Foc al Vallès Oriental, ha elaborat un l’estudi “Experiències, relats i sentits en relació a la salut mental dels joves del Vallès Oriental” on hi han participat 1000 persones joves (832 a l’enquesta virtual i 170 en tallers presencials) d’entre 16 i 30 anys de la comarca. 

Els resultats destaquen que les causes principals del malestar són la precarietat laboral, la pressió acadèmica i les desigualtats estructurals, amb diferències significatives segons el gènere, la classe social i l’origen racial. Algunes dades que aporta l’informe són: el 66,6% pateix estrès diari, un 39,7% experimenta ansietat i un 34,3% pateix insomni.

Les persones de col·lectius vulnerabilitzats, com les dones, les persones trans, les racialitzades i les que viuen en situació de pobresa, mostren indicadors de salut mental especialment deteriorats. Per exemple, el 80% de les dones i el 76% de les persones racialitzades experimenten estrès intens, mentre que el 60% de les persones trans perceben el seu estat de salut com a inestable o dolent. A més, els joves que han viscut violència masclista intrafamiliar o desnonaments presenten índexs especialment alts de desil·lusió pel futur i autolesions, amb un 45% i 60% respectivament.

Un altre aspecte rellevant de l’informe és la psiquiatrització excessiva de les respostes al patiment, especialment en persones que han viscut violències. El 74% de les persones que han patit abusos sexuals infantils i el 60% de les que han estat desnonades han rebut diagnòstics psiquiàtrics. Aquest fenomen qüestiona la patologització sistemàtica i la medicalització del malestar juvenil.

L’informe també destaca les estratègies de benestar que els joves utilitzen per combatre el malestar, on el suport social, l’esport i les expressions artístiques juguen un paper clau. Malgrat que el 46,8% ha passat per processos terapèutics, només el 24,9% considera útil la teràpia, evidenciant una sensació de pressió normalitzadora en molts espais de tractament.

L’estudi, elaborat per Abilis com a part de l’equip tècnic de La Dula, vol ser una eina per a generar espais de reflexió que aportin pràctiques transformadores en relació a l’abordatge del malestar en les persones joves.

Per a més informació, consulteu l’informe complet a Experiències, relats i sentits dels joves en relació a la salut mental dels joves del Vallès Oriental.