Una guia per a contribuir a la construcció de narratives despatologitzadores
En el marc de la lluita contra l’estigma, des de La Dula publiquem una guia d’ús del llenguatge per contribuir a la construcció de narratives despatologitzadores.
Sabem que el llenguatge té un pes important en la construcció de la realitat: Anomenar les coses d’una o altra manera té implicacions en l’imaginari col·lectiu, en els estereotips que es projecten sobre les persones i en les possibilitats que tenim per donar sentit i interpretar allò que ens passa.
La idea de que les persones amb patiment psíquic estan “malaltes” pressuposa que la problemàtica es troba en l’interior dels individus, que és una qüestió d’origen biològic i que necessita un abordatge/tractament clínic. Però les 700.000 persones diagnosticades de depressió a Catalunya difícilment poden ser explicades des del discurs de la malaltia o des del relat de la manca de serotonina. Són un problema social al que difícilment trobarà solució des de propostes sanitàries.
Per aquest motiu, i amb la voluntat de contribuir a la transformació dels relats i narratives disponibles en relació a la salut mental, totalitzades pel discurs mèdic i per la mirada individualista i normativitzadora, publiquem aquesta petita guia d’ús del llenguatge.
A la guia hi trobareu algunes propostes en relació a l’ús de llenguatge, reflexions en torn a les violència encoberta d’expressions que formen part del llenguatge col·loquial, així com un glossari que recull conceptes no estigmatitzants en relació a les experiències, les identitats, les estructures de poder, les veus en primera persona…
Leave a Reply
Want to join the discussion?Feel free to contribute!